4 tips om de veiligheid binnen jouw bedrijf te verhogen

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat jouw personeel op een veilig manier kan werken. Daarom is het binnen jouw bedrijf mogelijk verplicht om veiligheidskleding te dragen. Dit draagt bij aan de veiligheid van jouw medewerkers, maar je kunt meer doen om de veiligheid binnen jouw bedrijf te verhogen. Veel bedrijven weten alleen niet hoe zij dit aanpakken. Geldt dit ook voor jou? Deze 4 tips helpen jou op weg.

1. Zorg voor een goede bewegwijzering

Goede bewegwijzering draagt bij aan de veiligheid binnen jouw bedrijf. Door bordjes op te hangen weet jouw personeel immers precies waar zij moeten zijn. Medewerkers die sinds jaar en dag voor jouw bedrijf werken, kunnen de weg ongetwijfeld dromen. Toch is de kans groot dat zij in paniek raken bij een noodgeval. Ook dan is het belangrijk om hen bij de hand te nemen.

In het geval van calamiteiten biedt een verzamelplaats bord uitkomst. Met dit bord markeer je een veilige plaats waar medewerkers zich kunnen verzamelen bij een noodsituatie. Zo’n bord is volgens de wet niet verplicht, maar ieder bedrijf moet wel een verzamelpunt benoemen in zijn calamiteitenplan. Daarom mag een verzamelplaats bord in jouw bedrijf niet ontbreken. 

2. Maak gebruik van pionnen

Werkt (een deel van) jouw personeel in de buitenlucht? Dan is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Dit is vooral nodig als zij regelmatig in het donker of de schemer werken. Zorg er daarom in ieder geval voor dat zij reflecterende kleding dragen. Pionnen zijn daarnaast ook aan te raden. Hiermee attendeer je weggebruikers namelijk op een gevaarlijke situatie. Verkeerspionnen reflecteren onder meer als zij worden aangelicht door autolampen. Een weggebruiker ziet dan direct dat er iets aan de hand is, waardoor hij vaart mindert. Hierdoor kunnen jouw medewerkers veilig hun werk doen.

3. Creëer duidelijke looproutes

Wil je niet dat medewerkers binnen jouw bedrijf hun eigen plan trekken? Overweeg dan om duidelijke looproutes te creëren. Op deze manier voorkom je dat iedereen zijn eigen route kiest. Veel bedrijven geven looproutes aan met pijlstickers op de grond. Dit is een optie, maar je kunt ook gebruik maken van afzetpaaltjes. Als je een ketting tussen deze paaltjes spant, zet je een duidelijke looproute uit. Bovendien zijn ze ideaal om bepaalde doorgangen tijdelijk te blokkeren.

4. Wijs medewerkers op (potentieel) gevaar

Iemand die al jarenlang in jouw bedrijf werkt, is bekend met alle ins en outs. Hierdoor is het niet nodig om hen op (potentieel) gevaar te wijzen. Toch moet je dit niet als standaard nemen. Nieuwe medewerkers weten immers niet waar gevaar schuilt. Wijs iedereen daarom op (potentieel) gevaar. Dit doe je niet door dit persoonlijk te zeggen, maar met behulp van bordjes. Op deze manier attendeer je bezoekers ook direct op het feit dat zij alert moeten zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *