Apparatuur voor gas detectie

In werkomgevingen met risico’s op het ontsnappen van gevaarlijke gassen is het noodzakelijk om de lucht voortdurend te controleren met een systeem voor gas detectie. Je hebt daarbij keus uit een flink aantal systemen. Als je een draagbaar apparaat wilt kun je kiezen uit een single gas detector, een multi gas detector of een PID meter. Dezelfde apparaten zijn ook in standalone versies verkrijgbaar. Wat in jouw situatie de beste keuze is moet je zelf bepalen. Het is echter aan te raden om een apparaat aan te schaffen van een gerenommeerd bedrijf, zoals BW, Honeywell en Industrial Scientific, want die staan voor betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en kwaliteit.

De verschillende soorten gas detectie

Een single gas detector en een multi gas detector lijken sterk op elkaar als het gaat om de mogelijkheden. Het grootste verschil tussen beide apparaten voor gas detectie is dat een multi gas detector meerdere gassen tegelijk kan meten. Een single gas detector meet maar één gas. Als er meerdere soorten gas in je werkomgeving worden gebruikt is het veiliger om een multi gas detector te gebruiken. Apparaten van Honeywell en Industrial Scientific zijn dan een goede keuze. Deze zijn leverbaar met diverse sensoren. Daardoor zijn deze gas detectors voor elke situatie te configureren.

PID meters en standalone gas detectie

Een PID meter wordt ook gebruikt om gassen te meten, maar dat zijn andere gassen dan die zojuist zijn besproken. PID meters worden gebruikt voor het meten van vluchtige organische gassen (VOC), zoals benzeen, tolueen, alcohol en diesel. Het meten gebeurt op basis van Photo Ionisatie Detectie, vandaar de naam PID. Standalone gas detectie doet precies hetzelfde als de mobiele apparaten. Een belangrijk verschil is dat standalone apparaten vaak worden gekoppeld aan randapparatuur, zoals ventilatoren en alarmsystemen. Geïnteresseerd? Bekijk dan het assortiment op de website van G4S Safety Solutions.