Betaal nooit te veel voor grootzakelijke energie met deze tips

Wanneer je als ondernemer zakelijke energie afneemt ben je of een kleinzakelijke verbruiker of een afnemer van energie grootzakelijk. Ieder bedrijf dat beschikt over aansluitingen van elektriciteit die kleiner zijn dan 3 x 80 Ampère en een gasaansluiting die kleiner is dan 40m3 per uur is een kleinzakelijke afnemer. Bedrijven waarvan de capaciteit van de aansluitingen groter is dan bovenstaande getallen zijn grootzakelijke afnemers. Niemand wil te veel betalen voor grootzakelijke energie, maar hoe scoor je eigenlijk de beste deal? Waar moet je op letten en wat moet je doen? Heel simpel: door onderstaande tips op te volgen betaal je nooit meer te veel voor je energie grootzakelijk.

Check vooraf al de einddatum van het contract

Het is bij alle soorten energiecontracten van groot belang om vooraf al de einddatum te controleren. Bij een grootzakelijk energiecontract is dit echter nog net iets belangrijker, omdat er in het geval van deze vorm van energie veel kosten zijn wanneer je niet op tijd je contract opzegt. Een energiebedrijf mag je grootzakelijke energiecontract namelijk stilzwijgend verlengen wanneer je de datum vergeet. Het nadeel hiervan is dat dit nooit tegen aantrekkelijke aanbiedingstarieven is: bij zo’n verlenging betaal je gegarandeerd de hoofdprijs. Ook zit je nog een bepaalde tijd vast aan dat contract, terwijl de kans groot is dat je ergens anders goedkoper uit bent. Om hoge (extra) kosten te voorkomen is het daarom aan te raden om de opzegtermijn vooraf al op te schrijven of als herinnering in te stellen.

Controleer de opzegtermijn van je energie

Net als de einddatum moet je letten op de opzegtermijn van je grootzakelijke energiecontract. Je wilt namelijk niet te laat zijn met opzeggen, maar ook zeker niet te vroeg. Zeg je voordat je opzegtermijn je grootzakelijke energiecontract op dan krijg je te maken met een opzegboete. Een opzegboete is een bedrag dat je moet betalen voor het te vroeg opzeggen van je energiecontract. Het is het bedrag dat je nog had moeten betalen voor je grootzakelijke energie. Aan het begin van een contract heb je namelijk een afspraak gemaakt met de energieleverancier. Op basis van die afspraak koopt het energiebedrijf stroom in. Verbruik je niet alles, omdat je eerder dan afgesproken besluit om naar een ander energiebedrijf te gaan dan liggen de kosten bij jou. Dat zijn dus extra kosten naast de energiekosten van je nieuwe contract. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat je dat veel geld kan kosten!

Gebruik een zakelijke energievergelijker voor de beste deal

Je kunt tot slot nog een zakelijke energievergelijker gebruiken om een voordelig energiecontract te scoren. Wanneer je na ieder contract opnieuw een energievergelijker gebruikt zul je altijd de beste deal scoren. Zo’n energievergelijker, zoals de vergelijker op Minder.nl, pakt namelijk alle mogelijke deals samen voor jouw energieverbruik en wensen. Je kunt nog extra voorwaarden invullen, zoals de keuze voor groene of grijze stroom of de keuze voor een contract met flexibele of vaste tarieven. Op basis daarvan begint de zoektocht en kun jij lekker lui achteruit zitten. Kopje koffie of thee erbij en de vergelijker doet de rest! Uiteindelijk krijg je meerdere deals te zien waar je een keuze uit kunt maken. Het fijne van zo’n energievergelijker is dat zo’n vergelijker vaak 100% onafhankelijk is. De vergelijker op Minder.nl is dat in ieder geval wel. Zo weet je zeker dat je altijd de beste aanbieding kunt pakken.