De checklist voor het starten van een winkel

Veel mensen dromen ervan om een winkel te beginnen. Durf jij deze stap te zetten en gaat het nu echt gebeuren? Zoals je waarschijnlijk al weet komen er veel dingen kijken bij het opzetten van een winkel. Daarom hebben wij in deze blog voor jou een lijstje gemaakt zodat je niets over het hoofd ziet. 

 

Inschrijving KvK

Heb jij het idee al in je hoofd en ga je de eerste stap zetten? De eerste stap is de inschrijving bij de KvK. Hiervoor moet je al een passende naam hebben bedacht voor je winkel. Alhoewel, je dit later ook nog makkelijk kan wijzigen als je toch van gedachte veranderd. Na de inschrijving geeft de KvK jouw gegevens door aan de belastingdienst Hier heb je zelf dus geen omkijken meer naar. 

 

Ondernemingsplan 

Een ondernemingsplan is onmisbaar voor jouw winkel. Je hebt zeker een ondernemingsplan nodig als je een financiering wilt aanvragen. In het bedrijfsplan beschrijf je de kansen en risico’s, waarom wil je de winkel juist nu beginnen en hoe ga jij de markt veroveren? In een ander onderdeel beschrijf jij jouw klanten en doe je een marktonderzoek waarin je de concurrentie goed bestudeerd. 

 

Goed voorraadbeheer

Een belangrijk onderdeel om jouw winkel goed te kunnen runnen is het voorraadbeheer. Deze moet op orde zijn zodat jij geen nee hoeft te verkopen aan je klanten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel digitale programma’s beschikbaar waarmee je de verkopen kan registreren. Denk bijvoorbeeld aan een pos terminal

 

Administratie 

Je zal hier vast niet gek van opkijken, maar als winkeleigenaar ben je verplicht om de boekhouding bij te houden. Door dit bij te houden weet je precies hoeveel inkomstenbelasting en btw je moet betalen. Daarnaast geeft het natuurlijk een goed beeld van hoe de winkel er financieel voor staat. 

 

Algemene voorwaarden

Kom niet voor verrassingen te staan door algemene voorwaarden op te stellen. Zowel voor de klant als voor jou als winkeleigenaar is het dan duidelijk welke rechten en plichten ieder heeft. Ook verkleint dit het ondernemersrisico. 

 

Vind een goed winkelpand 

Door de komst van webshops staan er veel winkelpanden leeg. Voor jou betekent dit dus veel keuze! In je marktonderzoek heb je als het goed is al inzichtelijk gemaakt wie je klanten zijn en waar ze wonen. Neem dit dan ook mee wanneer je een winkelpand gaat uitkiezen. 

 

Controleer het bestemmingsplan 

Heb jij het winkelpand van je dromen gevonden? Controleer dan eerst of hier een bestemmingsplan op zit. Het is verleidelijk om in je enthousiasme direct het huur- of koopcontract te tekenen, maar als er in de buurt gebouwd gaat worden dan zit jij in de troep en de herrie. Check daarom altijd de plannen die de gemeente heeft zowel op de korte als lange termijn.