Een beter milieu begint bij uzelf

Een beter milieu begint bij jezelf. Wie kent deze slogan uit de jaren ’90 niet? Nu we te maken hebben met klimaatverandering, is deze kreet actueler dan ooit. Natuurlijk weten we allemaal dat we afval moeten scheiden, minder vlees zouden kunnen eten en dat het goed is om zonnepanelen op ons dak te leggen. Maar heeft u er al aan gedacht dat u ook heel eenvoudig uw dak kunt vergroenen? In dit artikel leggen we uit wat een sedummat is en zetten we de voordelen voor u op een rijtje.

Want een beter milieu begint bij uzelf, toch??

Wat is een sedummat?

Sedumplantjes zijn vetplantjes. Door hun eigenschappen, die we in de volgende alinea zullen benoemen, zijn ze erg geschikt als dakbedekking. Er zijn honderden soorten, waardoor het leuk staat op het dak.

Het is verkrijgbaar in cassettes en in matten. Bij sedummatten groeien de plantjes op een biologisch afbreekbare kokosmat, die eenvoudig op uw dak is uit te rollen en bij te snijden is. Dit is de meest natuurlijke manier. De cassettes zijn van gerecyclede plastic en deze zijn aan elkaar te klikken, waardoor er een groene dak ontstaat.

Het kan op elk willekeurig dak worden aangebracht.

Voordelen van sedummatten op uw dak

Het hebben van een sedumdak heeft diverse voordelen:

  • Een sedummat zorgt ervoor dat uw dakbedekking zo’n 2x langer meegaat, dan wanneer u geen sedumdak heeft. Dat scheelt u in de kosten van het vervangen van uw dak.
  • Omdat uw dakbedekking langer meegaat, is een sedummat dus duurzaam. Het is ook nog eens onderhoudsarm: 1x per jaar onderhoud is voldoende.
  • Een sedumdak zorgt voor goede isolatie. Daardoor blijft uw huis in de zomer koeler en in de winter warmer. Het is ook nog eens geluiddempend.
  • Sedummatten vormen een buffer voor het regenwater, waardoor het minder snel wordt afgevoerd en er dus minder wateroverlast ontstaat.
  • Sedumplantjes filteren het fijnstof uit de lucht, waardoor de kwaliteit beter wordt.
  • Sedumbeplanting heeft voor gebruikers van zonnepanelen nog een extra voordeel. Hoe koeler het dak is, hoe beter de zonnepanelen werken. Door sedumplantjes neer te leggen, blijft uw dak koeler en geven uw zonnepanelen extra rendement.
  • Een sedumdak is ook goed voor de bioversiteit. De plantjes trekken insecten en andere beestjes aan. En deze dieren hebben we hard nodig!

Tot slot

Uw dak vergroenen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor u. Wij hopen dat we u ervan hebben kunnen overtuigen dat een sedummat op uw dak een goed idee is. Want een beter milieu begint immers bij uzelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *