Een zakelijke lening: is het iets voor jou?

Een zakelijke lening kan interessant zijn wanneer je je bedrijf wilt uitbreiden, ergens in wilt investeren of een overname wilt doen. Twijfel je of een zakelijke rekening iets is? In deze blog lees je wat informatie en tips. 

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een lening waarbij je het geleende bedrag in 1 keer op je rekening krijgt. De lening loopt minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar. De looptijd van een lening is verschillend per aanbieder, echter heeft het financieringsdoel hier ook invloed op. Een financieringsdoel die vaak voorkomt is de aankoop of verbouwing van eigen pand, bedrijfsovernames of investeringen in transportmiddelen, machines of apparaten. 

Wat zijn de kosten van een zakelijke lening?

De kosten zijn afhankelijk van de aanbieder. Het rentepercentage wordt voor een deel bepaald aan de hand van de financiële status van de onderneming. Tevens komen er bij een zakelijke lening nog de afsluitkosten van het leenbedrag bij. De lening heeft een bepaalde looptijd met een variabele of vaste rente. Een vaste rente kan bij een langere looptijd een goede keuze zijn, je weet waar je aan toe bent en je kunst een vast bedrag meenemen in je begrotingen.

Kom je in aanmerking voor een zakelijke lening?

Bij het aanvragen van een zakelijke lening zal getoetst worden of u een BKR registratie heeft. Als dit het geval blijkt te zijn dan kun je helaas geen zakelijke lening afsluiten. Daarnaast dien je ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Aan de hand van uw jaarcijfers wordt tevens gekeken naar de financiële staat van uw bedrijf, ook dit heeft invloed op de aanvraag van een zakelijke lening. Een verstrekker wilt namelijk alleen investeren in een onderneming als dat voor hen geen of beperkt risico is. 

Een lening aanvragen

Ben je er over uit een zakelijke lening aan te vragen? Stel vooraf dan een plan op zodat de verstrekker kan bepalen of het veilig is om in je onderneming te investeren. Tevens is een plan niet alleen handig om groen licht bij de verstrekker te krijgen, maar ook voor jezelf.  Er zijn diverse online tools die je kunnen helpen bij de voorbereidingen en het aanvragen van een zakelijke lening. Zo kun je bij zakelijbankieren.nl de hoogte van je zakelijk lening berekenen. Tevens kun je bij hen terecht als je snel een zakelijke lening wilt afsluiten en de aanbieders wilt vergelijken. 

Een zakelijke lening is dus een product op maat, waarbij elke vertrekkers zijn eigen regels afspraken heeft. Vergelijk dus de aanbieders en maak een keuze die het beste aansluit op jouw voorkeuren en wensen.