Kleding op het werk

Hoe ga je professioneel gekleed naar je werk? Het antwoord op deze vraag is in de afgelopen twintig jaar best wel veranderd. Vroeger was het heel simpel. Je ging naar kantoor in een net pak en droeg daar een stropdas bij. En als vrouw ga je in een soortgelijk, professioneel mantelpak. Maar alhoewel er sommige bedrijven zijn die nog steeds deze kledingcode aanhouden, zijn er steeds meer bedrijven die losser flexibeler zijn met betrekking tot hun kledingcodes. We leven tegenwoordig natuurlijk in een startup cultuur. Maar de grotere vrijheid qua werkkleding zorgt ook voor verwarring. Wat kan nu wel en wat kan niet. In dit artikel bespreken we tips en tricks voor kleding op het werk.

De sollicitatie

Voordat je ergens begint met werken zul je er waarschijnlijk eerst solliciteren. De sollicitatie is ontzettend belangrijk om een goede eerste indruk te maken en je zult dus ook willen kiezen voor een goede outfit. Ten eerste moet je jezelf natuurlijk bewust zijn bij wat voor bedrijf je solliciteert. Een advocatenkantoor of een finance consultancy bedrijf zal meestal nettere kledingvoorschriften hebben dan bijvoorbeeld een mediaproductie of marketingbedrijf. Ook als je weet dat een net pak niet nodig is, kun je bij de sollicitatie er het beste voor zorgen dat je wel netjes gekleed bent. Dit hoeft geen pak te zijn maar denk aan een nette broek, een riem en een overhemd. Natuurlijk zijn er nog veel andere tips en tricks om beter te solliciteren maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.

Casual gekleed

Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die een meer casual kledingstijl hanteren. Dit kan ook tot verwarring zorgen en als resultaat hebben dat mensen in te gekke, persoonlijke kleding naar het werk komen. Zeker wanneer er veel contact met klanten is wil je wel nog steeds dat werknemers representatief zijn. Daarom is het slim om business casual naar je werk te gaan. In principe betekent dit simpelweg om voor de nette variant van verscheidene kledingstukken te kiezen. Nette heren truien in plaats van een pak kan dus prima als het truien zijn die goed zijn vormgegeven en rustige kleuren hebben zonder gekke prints.

Als bedrijfsleider

Wanneer je zelf de bedrijfsleider bent van een bedrijf gelden er natuurlijk iets andere regels. Zelfs als je zelf een casual kledingvoorschrift voor je werknemers hanteert, kan het een goed idee zijn om zelf voor meer professionele kleding te kiezen. Dit hoeft niet persé een pak met stropdas te zijn maar denk wel aan een overhemd en een net jasje.