Milieubewust printen met duurzame lettertypes

De afgelopen maanden werken we meer thuis. Dat is voor iedereen wennen en aanpassen. Iets waar ik zelf eigenlijk vrij snel tegenaan liep was het ontbreken van de snelle kantoorprinter. Nu was ik ineens afhankelijk van mijn eigen printer en dat is helaas geen zuinige en semi-milieuvriendelijke printer. En dat was ook direct te merken in de hoeveelheid cartridges die ik moest aanschaffen. Ik ben daarom een beetje gaan uitzoeken waar je op kunt letten bij het kopen van je cartridges en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de inkt.

Zolang het nog nodig is om bepaalde documenten te printen, dan is het in ieder geval goed om te kijken hoe dit op een duurzame manier kan. Inkt bevat veel chemische stoffen die uiteindelijk in de natuur terecht komen en het duurt zeer lang voordat dit weer afgebroken is. Toch zal de inkt nog wel even onder ons circuleren. Wat je wél kunt doen is de hoeveelheid inkt die je gebruikt op een vel papier reduceren. Zo ontdekte ik de zogeheten duurzame lettertypes.

Wat zijn duurzame lettertypes?

Ze zijn er al wel een paar jaar, maar de duurzame lettertypes zijn de milieuvriendelijke lettertypes van deze tijd. Deze duurzame lettertypes gebruiken witruimte, zoals bijvoorbeeld kleine stipjes of juist streden door het lettertypes heen, die je met het blote oog niet kunt waarnemen wanneer je een normaal lettertype formaat gebruik, maar waardoor er nogal wat inkt kan worden bespaard.

Er zijn inmiddels verschillende lettertypes beschikbaar, maar helaas zijn de bekendste soorten niet gratis. Er zijn wel een aantal minder bekende lettertypes die vrij te gebruiken zijn. Bovendien zijn er opties om online je eigen duurzame lettertype te ontwerpen. Wanneer we dit allemaal zouden doen, zou er veel bewuster en duurzamer geprint kunnen worden.

Daarnaast is het leuk voor je portemonnee. Doordat je minder inkt verbruikt, zal je ook minder vaak je cartridges hoeven te vervangen.

Cartridges bestel je gemakkelijk online

Een winkel waar ik zelf nu vaak mijn cartridges haal is uwcartridgewinkel.nl. Deze webwinkel heeft een ruim assortiment inktcartridges van A-merken en een eigen aanbod van cartridges. Ze hebben een makkelijk hulptool waarmee je kunt zoeken welke cartridge types passen bij jouw printer. Een groot voordeel is dat wanneer je de cartridges voor middernacht besteld, dan heb je ze de volgende dag gelijk in huis. Dat is natuurlijk ideaal wanneer je ineens zonder inkt komt te zitten.

Ik ben in ieder geval enthousiast over deze manier van printen. Jij ook?