Een vertrouwenspersoon op kantoor

opleiding vertrouwenspersoon

Op elke werkplek is behoefte aan veiligheid en integriteit. Een vertrouwenspersoon is er speciaal voor opgeleid om een werknemer te helpen die vastzit met een bepaald probleem. Door het volgen van een geaccrediteerde opleiding kunt u een LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon worden. Praktijkgerichte vaardigheden worden uitgelegd die van toepassing zijn bij het bedrijfsleven, maar ook het onderwijs en de overheid. In deze blog worden de verschillende opleidingsvormen behandeld. Het doel is om u te helpen met het maken van de keuze voor de juiste opleiding.

Ongewenste omgangsvormen

Een goed voorbeeld van ongewenst gedrag, ook wel bekend als ongewenst omgangsvormen kan seksuele intimidatie zijn. Bij een opleiding ongewenste omgangsvormen leert u hiermee om te gaan. Na het volgen van deze opleiding kunt u zich in 2020 nog laten certificeren als LVV vertrouwenspersoon. Tijdens deze opleiding wordt inzicht gegeven de positie, taken en verantwoordelijkheden van een vertrouwenspersoon. Om situaties die zich voor kunnen doen zo goed mogelijk voor te bereiden wordt de les gegeven aan de hand van professionele acteurs. Deze acteurs bootsen een levensechte scene na en laten de essentie van ongewenste omgangsvormen naar boven komen.

Bij deze opleiding ligt de focus op de kerntaak van de vertrouwenspersoon; het opvangen en begeleiden van diegene die de melding doet. Naast de acteurs helpen professionele trainers u met uw gespreksvaardigheden. Hierdoor worden deze gespreksvaardigheden u eigen. Als laatste onderdeel van de opleiding vertrouwenspersoon wordt er aandacht gegeven aan de juridische aspecten die ook komen kijken bij ongewenste omgangsvormen. Deze drie daagse cursus komt in 2021 te vervallen. Dit betekent dat u vanaf 2021 de vierdaagse cursus moet voltooien om de certificering te behalen.

Integriteit

Bij de vierdaagse cursus komt niet alleen ongewenste omgangsvormen maar ook integriteit aan bod. Dit betekent dat u na het volgen van deze opleiding gecertificeerd bent als vertrouwenspersoon en dat eventuele melders met zowel ongewenste omgangsvormen als integriteitsschendingen bij u terecht kunnen. Het voordeel van deze vierdaagse cursus is dat de extra kennis voor zowel melder als de organisatie van toegevoegde waarde is. Natuurlijk vraagt dit om extra kennis van de vertrouwenspersoon in opleiding. Tijdens de vierdaagse opleiding worden de kaders helder uitgewerkt en krijgt u een overzicht van de taken, verantwoordelijkheden en werkwijze van beide rollen. Ongewenste omgangsvormen en integriteit zijn namelijk beide aparte werkwijzen. Zoals genoemd in de voorgaande alinea wordt deze opleiding de standaard opleiding per 1 januari 2021. We hopen dat deze blog u heeft geholpen met het kiezen van de juiste opleiding die bij u past, en dat u snel als vertrouwenspersoon aan de slag kunt.