Wat zijn bouwmachines en welke heb ik nodig?

Soms ontstaan er situaties waarvan je denkt dat deze nooit voor zullen komen. Je bent er dus niet op voorbereid en je hebt eventjes geen idee wat je op dat moment moet doen. Dat had ik toen ik laatst ineens een bouwmachine nodig had voor een project van mij. Ik wist helemaal niks over bouwmachines en moest mij dus eens flink gaan informeren door te googlen, lezen en aan vrienden in de bouw dingen te vragen. Inmiddels weet ik vrij veel over bouwmachines en kan ik de belangrijkste informatie die je nodig zult hebben voor jullie op een rijtje zetten. En dat heb ik dus gedaan in deze blog! 

De term ‘bouwmachine’ 

Allereerst moet je weten dat de term bouwmachine een hele brede en veel omvattende term is. Niet maar één soort bouwmachine valt hieronder, maar vele verschillende soorten en maten. Machines die worden gebruikt voor mijnbouw bijvoorbeeld worden bouwmachines genoemd, maar ook machines die worden gebruikt voor recycling en verdichting of grond-weg en waterbouw. Staar je dus niet blind op de term bouwmachine, maar zoek op de soort die je nodig hebt. De soorten die grofweg bestaan zijn de volgende; kranen, wegenbouw, dump trucks, verreikers, bulldozers en graafmachines. Als je dus specifieker zoekt dan heb je een gerichtere zoekopdracht en dit bespaart je natuurlijk veel tijd! 

Ondergrond 

Er bestaan bouwmachines met twee soorten onderkant; rupswanden of wielen. Grof gezegd kan je bepalen welke je nodig hebt als je bedenkt op wat voor ondergrond je de machine wil gebruiken. Natuurlijk heeft dit ook met meer dingen te maken zoals het soort grond, de weersomstandigheden en de bereikbaarheid van het bouwterrein. Maar kort gezegd kan je voor een ruwe of oneffen ondergrond eigenlijk altijd het beste een machine met rupsen eronder kopen. En met een goede ondergrond kunnen wielen makkelijk! Het voordeel van wielen is namelijk dat de machine sneller rijdt. En tijd is geld natuurlijk! 

TrucksNL

De website TrucksNL is een handig en internationaal platform waar je je bouwmachines kunt aanschaffen. Hier verkopen ze allerlei verschillende soorten en voor verschillende prijzen. Ook verkopen ze op de website TrucksNL een ‘alleskunner’, de verreiker. Een verreiker is namelijk een bouwmachine die kan worden gebruikt als verschillende machines, en dat allemaal in één machine verwerkt. Hij kan bevoorbeeld als tractor of kraan worden gebruikt, of zelfs als een hoogwerker! Dit is dus een handige machine als je eigenlijk meerdere machines nodig hebt. Op die manier hoef je niet verschillende dingen aan te schaffen, dat scheelt geld en moeite.