Wat zijn de verschillen tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie?

Wanneer je een ondernemer met een eigen bedrijfspand in Nederland bent moet je kleinzakelijke of grootzakelijke energie afnemen. Een particulier energiecontract is namelijk niet toegestaan bij zakelijke doeleinden. Ben je net begonnen met ondernemen dan heb je waarschijnlijk geen idee welke vorm van zakelijke stroom je nodig hebt. Daarom is het goed om je eerst eens te verdiepen in de verschillen tussen kleinzakelijke en grootzakelijke stroom. De kans is groot dat je vervolgens weet welk energiecontract je voor je bedrijf nodig hebt. In dit artikel lees je er alles over, zodat je daarna meteen kunt beginnen met je zoektocht naar een goede match.

Wat is kleinzakelijke energie precies?

De meeste zzp’ers en een groot deel van de mkb’ers beschikt over een kleinzakelijk energiecontract. Dat betekent dat zij kleinverbruikers zijn van zakelijke stroom. Zij verbruiken minder dan een grote onderneming. Dit soort kleinzakelijke verbruikers hebben een bedrijfspand waarin de totale capaciteit van alle aansluitingen van elektra kleiner is dan 3x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is hierbij kleiner dan 40m3 per uur. Daarnaast krijgen ze eenmaal per maand een factuur waar alle kosten op staan vermeld – zowel de kosten van de netbeheerder als van de energieleverancier. Je betaalt hierbij altijd een voorschot op je zakelijke energierekening. Misschien herken je dat wel van een particulier energiecontract. Ook dan betaal je een vast bedrag per maand waarna je aan het einde van het jaar nog iets bij moet betalen of misschien zelfs iets terug kan krijgen. Je netbeheerder kan je vertellen of je over een kleinzakelijke of grootzakelijke aansluiting beschikt.

Grootzakelijke energie: wat is dat?

Naast kleinzakelijke verbruikers bestaan er dus grootzakelijke verbruikers van energie. Zij verbruiken meer stroom dan kleinverbruikers en hebben daarom een ander energiecontract nodig. Bij grootzakelijke energieverbruikers is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen bijvoorbeeld groter dan 40m3 per uur. De capaciteit van de gasaansluiting is groter dan 40m3 per uur. Dat is niet het enige waar je een grootzakelijk energiecontract aan kunt herkennen. Zo krijgt een grootzakelijke energieverbruiker niet één, maar twee facturen. De ene factuur ontvang je van je netbeheerder en de andere factuur van de energieleverancier. Deze kosten (energiekosten en leveringskosten) worden bij grootzakelijke energie gescheiden. Wat ook interessant is om te weten is dat je bij grootzakelijke stroom niet met een voorschot betaalt. Bij zo’n contract betaal je alleen voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt hebt. Het kan dus per maand verschillen wat je kwijt bent aan energiekosten voor je onderneming. 

Hoe scoor je een voordelige energiedeal?

Het maakt niet uit of je een kleinzakelijke of grootzakelijke energiedeal nodig hebt – de meeste ondernemers willen geld besparen op hun zakelijke energie. Gelukkig is dat in beide gevallen heel goed mogelijk door met de juiste tips aan de slag te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je altijd moet overstappen op het moment dat dat kan en mag? Zodra je opzegtermijn in is gegaan, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe energiedeal. Je kunt namelijk altijd ergens anders een betere aanbieding scoren; er zijn overal zakelijke energiebedrijven die een aanbieding hebben die aantrekkelijker is dan wat je nu hebt. Een nieuw passend energiecontract vinden doe je door aan de slag te gaan met een zakelijke energievergelijker. Op energie-zakelijk.nl vind je zo’n vergelijker waarmee je direct kunt beginnen. Het enige wat je hiervoor moet weten, is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen. Heb je bijvoorbeeld de wens voor groene stroom of wil je een flexibel energiecontract? Dat soort zaken kun je in een zakelijke energievergelijker invullen voor de beste match.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *